Elbilar och räckvidd

Hur långt kommer du med en elbil?

 

För några år sedan rådde så kallad räckviddsångest hos bilköpare som var tveksamma till elbilars räckvidd. Men teknologin har kommit ikapp, infrastrukturen för laddningsstationer förbättras ständigt och elbilar har bättre förutsättningar än någonsin, i dag är läget annorlunda. Här hittar du allt du behöver veta om elbilar och räckvidd. Räkna ut din räckvidd i vår kalkyl, lär dig vad som påverkar räckvidden och få tips om hur du ökar den så mycket som möjligt.

ZOE

Renault ZOE

Nya Renault ZOE:s har en räckvidd på 38 mil WLTP*. Med det klarar du de flesta av dina årliga resor och behöver inte känna stress eller oro över att elen ska ta slut.

* Maximal uppnådd räckvidd under WLTP körcykeln (blandad körning) för ZOE Zen-versionen med 16-tumsfälgar. WLTP (Worldwide Harmonized Light vehicles Test Procedure). Räckvidd vid verklig körning: 375 km sommartid / 240 km vintertid. Räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m..

Räkna ut din räckvidd

Alla bilar har inte samma räckvidd. Skillnaden beror mycket på batteriet: hur mycket energi det kan lagra gentemot hur mycket energi bilen förbrukar. Energiförbrukningen påverkas också av saker som väder, vägunderlag och luftmotstånd, samt om man har kupévärmare eller luftkonditionering på i bilen. Temperaturen påverkar också förbrukningen, där lägre temperaturer innebär en kortare räckvidd. Detta beror bland annat på att det blir tuffare rullmotstånd på vinterhalvåret, och att kupévärmaren drar en hel del energi. Generellt sett kan man dock säga att hastigheten du kör påverkar räckvidden absolut mest. Ju snabbare du kör, desto kortare räckvidd. Här nere hittar du exempel på räckvidd för Renault ZOE beroende på vilket batteri som används och andra faktorer så som hastighet, temperatur och AC/värme.

Räkna ut din räckvidd

Så maximerar du räckvidden på din elbil

Alla bilar har inte samma räckvidd. Skillnaden beror mycket på batteriet: hur mycket energi det kan lagra gentemot hur mycket energi bilen förbrukar. Energiförbrukningen påverkas också av saker som väder, vägunderlag och luftmotstånd, samt om man har kupévärmare eller luftkonditionering på i bilen.

 

Temperaturen påverkar också förbrukningen, där lägre temperaturer innebär en kortare räckvidd. Detta beror bland annat på att det blir tuffare rullmotstånd på vinterhalvåret, och att kupévärmaren drar en hel del energi. Generellt sett kan man dock säga att hastigheten du kör påverkar räckvidden absolut mest. Ju snabbare du kör, desto kortare räckvidd. Här nere hittar du exempel på räckvidd för Renault ZOE beroende på vilket batteri som används och andra faktorer så som hastighet, temperatur och AC/värme.

Maximera din räckvidd

Räckvidd och batteri - Ny avancerad teknologi

Det pågår ett intensivt arbete i flera olika industrier på att utveckla kraftfulla batterier. På privatmarknaden har flera energibolag lanserat husbatterier, batterier som lagrar exempelvis solenergi. Inom elektronik forskas det också intensivt på nya batterilösningar. Att utvecklingen sker på bred front inom olika sektorer gör att det går fort. Den mest moderna batteriteknologin på den kommersiella marknaden är litiumjon-batterier. Det är den teknologin som används i ZOE, ett litiumjon 52 kWh-batteri med en räckvidd på 385 km WLTP*

Elmotorn i nya Renault ZOE

Helt ny elmotor på 135 hästkrafter. Nya Renault ZOE blir den första av Renaults elbilar som utrustas med motorn. Den nya motorn, R135, ger accelerationen från 0 till 100 kilometer i timmen under 10 sekunder.

Ladda din elbil

Räckvidd i all ära. Men efter att du kört en längre sträcka måste du ladda din elbil, precis som du måste med alla andra fordon oavsett vilket drivmedel de använder. Lyckligtvis blir det allt lättare att hitta laddningsmöjligheter i Sverige. Laddningsuttag blir installerade på fler och fler platser runtom i landet. På parkeringsplatser vid stormarknader, i parkeringsgarage, på bensinmackar, på parkeringsplatser vid stora företag och på gatorna i våra städer. Runtom landet drivs dessutom många projekt för att snabba på utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen ännu mer.

 

Från din Renault ZOE kan du via navigeringssystemet EASY-LINK se alla laddningsstationer i närheten eller vid din slutdestination. EASY-LINK-systemet, som är sömlöst integrerat i bilens mittkonsol, guidar dig smidigt och enkelt till en lämplig laddningsstation.

* Maximal uppnådd räckvidd under WLTP körcykeln (blandad körning) för ZOE Zen-versionen med 16-tumsfälgar. WLTP (Worldwide Harmonized Light vehicles Test Procedure). Räckvidd vid verklig körning: 375 km sommartid / 240 km vintertid. Räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m..

Hitta laddplatser

Det är lätt att hitta laddplatser för din elbil. Med vårt interaktiva kort kan du se var det finns laddstationer i närheten. Du kan även planera resorna och ta reda på öppettider och vilka laddlägen som erbjuds. Vi har tänkt på allt för att göra tillvaron enklare för dig. Vad väntar du på?

 • SubPrefooter Icon

  5 års garanti på personbilarvi garanterar ett tryggt bilköp

 • SubPrefooter Icon

  Prova modellensom du vill ha

 • SubPrefooter Icon

  Kör med självförtroendemed Renault-garantier

 • SubPrefooter Icon

  Gör livet enklaremed MY Renault