räckvidd

Bilens faktiska räckvidd påverkas också av en mängd faktorer. Vissa kan föraren påverka själv, andra beror på yttre omständigheter. Låt oss titta lite närmare på de viktigaste faktorerna:

- Batteriets storlek: hur mycket energi kan det lagra
- Bilens förbrukning: storlek, tyngd och motoreffekt påverkar räckvidden
- Väder, Vägunderlag och luftmotstånd.
- Bilens egen elförbrukning såsom Kupévärmare eller luftkonditionering
- Yttertemperaturen: Lägre temperaturer innebär en kortare räckvidd.
- Hastigheten: Ju snabbare du kör, desto kortare räckvidd.

hur kan du maximera räckvidden på din elbil?

Som nämnts så finns det flertalet yttre faktorer som påverkar hur långt vi kan köra med vår elbil – men vi kan även själva påverka räckvidden genom vårt beteende.

körstil

Hur du kör din elbil har en direkt påverkan på räckvidden. Här följer några tips på hur du optimerar din körstil för maximal räckvidd:
• Accelerera bestämt och håll sedan en jämn hastighet
• Välj en avkopplad, förutseende körstil
• Låt bromskraftsåtervinningen ladda batteriet i t.ex. nedförsbackar och när du rullar fram till ett trafikljus eller en korsning
• Håll hastighetsgränserna; luftmotståndet är förbrukningens största fiende och ju snabbare det går, desto högre blir luftmotståndet som måste övervinnas

planera din resa

Om du skall resa långt så kan det vara nödvändigt att planera för laddstopp längs vägen.
Det finns många bra verktyg för att skapa dig en översikt av tillgängliga laddplatser längs din rutt. Tjänsterna www.uppladdning.nu och www.chargefinder.com samlar landets olika laddplatser och gör dem enkelt sökbara. Tjänsterna ger även information om aktuell dritsstatus och om laddstolparna är lediga.
Du kan även söka efter laddplatser i Renaults egna app My Renault. Där får du även information om batteriets aktuella laddnivå, pågående laddning och du kan schemalägga laddningen eller förvärmning/kylning av kupén.

däck

Rätt däck ger en längre räckvidd. Ju lägre rullmotstånd däcken har, desto mindre energi krävs för att driva bilen. Däcktillverkarna måste balansera rullmotståndet mot däckens övriga egenskaper som bromsgrepp, slitstyrka osv. Därför har en del tillverkare utvecklat särskilda däck framtagna för elbilar.

förvärmning eller kylning av batteriet

Batterier i elbilar presterar som bäst när de jobbar i rumstemperatur. Om temperaturen blir för hög eller låg sjunker batteriets effektivitet, vilket försämrar räckvidden. Under Sveriges kallaste och varmaste månader är det alltså en bra idé att förvärma eller -kyla batteriet innan du ger dig i väg på din resa. På så sätt maximerar du prestandan hos din elbil ordentligt. Har du möjlighet, parkera gärna i garage om du ska ladda vintertid.

bromskraftsåtervinning

Elbilars bromssystem kan ladda batteriet genom att återvinna energi som frigörs när du saktar in eller bromsar. Med en förutseende och lugn körstil kan du planera dina inbromsningar och motorbromsa i större utsträckning – du får ett bättre flyt i körningen samtidigt som batteriet laddas och räckvidden förlängs – visst är det smart?

bilens värme

En bil med förbränningsmotor använder spillvärme från motorn för att värma upp kupén. Elmotorn med sin höga verkningsgrad avger däremot inte nog med spillvärme för ändamålet. Värmen i kupén regleras istället av exempelvis en värmepump som drivs av bilens elsystem. Det kostar alltså energi att kontrollera temperaturen. Genom att begränsa användandet av uppvärmning och luftkonditionering kan räckvidden förlängas. Sommartid kan du exempelvis öppna fönstret en stund istället, och låta vinddraget kyla kupén.

bilens vikt

Hur många personer som åker i bilen samt hur mycket packning / last som finns påverkar räckvidden. Desto fler personer och desto mer packning elbilen har desto mer energi krävs för att driva bilen och desto kortare blir räckvidden.

tillbehör monterade utvändigt

Ibland behöver man få med sig lite mer packning. Kanske är det julgranen som ska fraktas hem, eller cykeln som ska med till landet? Takboxen är för många familjer ett givet inslag i vintersemestern. Utvändigt monterade tillbehör som sticker ut påverkar emellertid luftmotståndet vilket ökar energiförbrukningen och minskar räckvidden. Prova gärna hemma i förväg hur mycket förbrukningen förändras med tillbehören monterade.

elbilar för de flesta behoven

En elbil har länge förknippats med stadskörning och kortare sträckor. Det kanske var sant för 10 år sedan, men mycket har hänt sedan dess. Utvecklingen går otroligt snabbt och många av dagens elbilar har en faktisk räckvidd på 30-50 mil. I kombination med att laddningen går snabbare och antalet laddplatser ökar fort blir elbilen ett realistiskt alternativ för allt fler svenskar. Fundera kring dina behov och förutsättningar och ta gärna hjälp av någon av våra kunniga elbilsexperter inom Renault-handeln. Du kommer snart märka att elbilen troligtvis är en möjlighet även för dig.

personbilar

Renault erbjuder en bredd av elbilar riktade till konsumenter och företag, både person- och transportbilar

transportbilar

Vi erbjuder transportbilar som ska hjälpa din verksamhet - varje dag

hybrider

Är du inte riktigt redo för att ta steget till elbil, erbjuder vi även en rad andra elektrifierade modeller