Frågor och Svar

Bilindustrin fortsätter att elektrifieras och det lanseras allt fler modeller med någon typ av elmotor. Funderar du på att byta till en elektrifierad bil, men är osäker på vilken typ som passar dig bäst? Läs vårt ”frågor och svar”-avsnitt där vi samlar några av de vanligaste frågorna som uppkommer.  

  

  

LADDNING

Vad händer om jag laddar batteriet varje dag även om det inte är urladdat?
Batterier utan minneseffekt De nya litiumjon-batterierna i Renaults elbilar har ingen minneseffekt utan kan laddas som det passar dig utan att prestandan försämras i förtid. Litiumjon-tekniken är i dag marknadens mest effektiva: tack vare hög energidensitet kan fler wattimmar lagras per kilogram, vilket ger längre räckvidd och lägre vikt än annan batteriteknik. Du kan ladda hur ofta du vill, även om batteriet inte är helt urladdat.

Laddar batteriet ur även om jag inte använder biler?

Batteriet håller sin laddning väl urladdningsvärde per dag är väldigt lågt. Bilen skulle behöva stå orörd i flera veckor för att laddningsnivån ska sjunka nämnvärt.

Jag har ingen laddplats hemma, var kan jag ladda?
Väljer du en elbil från Renault kan du se aktuella laddplatser i närområdet med hjälp av Renaults egna ”My Renault”-app. Du kan även ladda hos de flesta Renault-återförsäljarna som har snabbladdningsstationer på parkeringsplatsen (med 22 kWh per laddplats). Givetvis kan du även ladda din Renault E-TECH elbil eller plug-in hybrid på någon av de många offentliga laddplatserna. Sidor som www.uppladdning.se eller www.chargefinder.com låter dig enkelt söka laddplatser lokalt eller längs vägen.

Din närmaste Renault-återförsäljare hittar du här: Återförsäljare

Vad kostar det att ladda en elbil?

Hemma
Det är billigt att ladda en elbil, särskilt i jämförelse med andra drivmedel. Priset varierar dock beroende på̊ vilken laddningsmetod du väljer. Att ladda hemma är definitivt det billigaste alternativet som du kan påverkar genom ditt val av elavtal. Man brukar skatta elbilens förbrukning till 2 kWh / mil. Med ett elpris på t.ex. 3 kr/ kWh kostar det 6 kr per mil. En bensinbil med en förbrukning på 0,6l / mil och med ett bensinpris på 20 kr/ l kostar dubbelt så mycket - 12kr / mil.
 
Laddstation
Om du väljer att ladda din elbil på en laddstation beror kostnaden helt på vilket företag som äger stationen och kostnaden framgår på plats. Det finns också olika sorters prismodeller. Vissa företag använder en kilowatt-taxa. Vid sådana laddstationer betalar du per laddad kilowattimme. Med andra ord: du betalar för den el du laddat. Andra företag använder minutpris, och då betalar du för den tid du laddat: till exempel 20 minuter, 30 minuter och så vidare.

Hur lång tid tar det att ladda en elbill?

Laddningstiden varierar beroende på faktorer som hur laddat batteriet är, vilken effekt du laddar med och vilken effekt bilens laddare klarar av.

Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Har du möjlighet att installera laddboxen med tre faser kan du ladda med upp till 22 kWh. Då tar det endast ett par timmar att ladda fullt från tom. 
Snabbladdar du på en offentlig laddplats kan du få upp till 300 km i räckvidd på endast tjugo minuter*. 
Bilens inbyggda laddare reglerar laddningen efter rådande förhållanden för en skonsam och säker laddning. Laddtiderna varierar därför utifrån laddstolpens aktuella kapacitet, de yttre omständigheterna och batteriets laddstatus.
 
Ladda din plug-in hybrid

Plug-in hybrider kan anslutas till en extern strömkälla så att batteriet får en kraftfullare laddning än vid regenerativ bromsning och fartminskning. Processen är densamma som för en elbil. Du kan ansluta din plug-inhybrid till ett vanligt eluttag med en ”Flexi-Charge laddare” men du kan även ladda från en laddbox precis som med en elbil. Plug-in hybrider har ett mindre batteri (ofta en femtedel så stort som en elbil) och dessa laddas för det mesta med endast 3,7 kWh. En full laddning tar då någonstans runt 3–5 timmar. 

 

     

RÄCKVIDD

Hur vet jag att bilen har tillräcklig räckvidd?
Vi erbjuder olika uppkopplade tjänster som hjälper dig planera räckvidden. Du kan även planera din kommande resa i förväg med My Renault appen: du kan se laddningsnivån och räckvidden för din elbil, och status för pågående laddning. Du kan även se historik för de senaste laddningarna i realtid, oavsett var du befinner dig.

Hur håller jag koll på räckvidden när jag kör?
När du kör i en elbil från Renault kan du använda energispararen för att kontrollera förbrukningen i realtid. Återstående räckvidd, som beräknas på batterinivån och din genomsnittsförbrukning, visas på instrumentpanelen.
Du kan även kontrollera laddningsnivån och räckvidden som är kvar från en dator eller smartphone tack vare My Renault-appen som är tillgänglig för alla Renault-bilar.

Hur förbättrar jag räckvidden?
Det finns flera sätt att utöka räckvidden. Den viktigaste faktorn är din körstil.

Fler smarta sätt för att öka räckvidden hittar du under avsnittet:

Räckvidd

  

Hur fungerar en hybrid?

En hybrid är utrustad med en förbränningsmotor som arbetar i kombination med en eller flera elmotorer. Renaults E-Tech hybridteknik kombinerar en 1,6 liter stor bensinmotor med två elmotorer som agerar generator men även kan driva bilen framåt.
Elmotorerna är kopplade till ett 200V-batteri på 1,2 kWh. Batteriet i en hybrid laddas under färd av bensinmotorn och genom återvinning av rörelseenergi

Clio E-Tech fullhybrid

 

Vilken motor används för att starta bilen?

Renaults hybridbilar startar alltid på eldrift för omedelbar respons. Efter några kilometer, eller tidigare vid behov, växlar bilen automatiskt till hybridläge. 

 

Går det att köra på eldrift hela tiden?

Vid stadskörning kan hybriden köras upp till 80% av tiden på el (WLTP). Vid körning på landsväg och motorväg arbetar bensinmotorn och elmotorn tillsammans och bilen väljer själv vilken typ av drift som är mest lämplig för stunden, el, bensin eller båda samtidigt.

 

Är alla motorer igång samtidigt?

Hybridbilar utvecklades som elbilar som körs med förbränningsassistans. Det innebär att de startar och kör de första kilometrarna helt på el. När batteriet sedan inte har nog med kraft kopplas förbränningsmotorn in och erbjuder fullhybriddrift, där motorerna är igång samtidigt.

 

Förbrukar en hybrid mindre än en bil med enbart förbränningsmotor? 

Renaults hybridbilar har utvecklats som elbilar fast med förbränningsassistans:
De erbjuder tre typer av framdrivning:

  • genom eldrift, 
  • hybriddrift och
  • förbränningsdrift.

Tack vare elmotorerna minskar bränsleförbrukningen avsevärt. Generellt sett kan du räkna med ca. 40% lägre bränsleförbrukning än med en jämförbar bensinmotor

 

Vad är skillnaden mellan E-Tech Hybrid och E-Tech plug-in Hybrid? 
En plug-inhybrid skiljer sig framförallt genom batteriets storlek, laddningsprocessen och räckvidden på el.
Plug-in hybridbilarna har ett batteri på runt 10 kWh jämfört med 1,2 kWh i en vanlig hybrid. 
Plug-in hybriden kan även laddas från en laddstolpe eller ett eluttag till skillnad från hybriden som inte kan laddas externt. 
Det större batteriet i E-Tech plug-in hybridbilarna ger en längre räckvidd på el. 

Går det att välja att köra i elektriskt läge eller bensinläge?
Bilen väljer själv vilken framdrivning som är mest lämplig för stunden. Övergången sker nästan obemärkt. När batteriet är tillräckligt laddat kan föraren också välja att i första hand nyttja eldrift.
 
E-Tech hybrid-bilarnas växellåda har utvecklats med kunskaper från Renaults Formel 1 ingenjörer. Växellådan sköter inte bara växlingarna, utan även övergången från hybridläge till elektriskt läge baserat på två villkor: gaspådraget och batteriets laddningsnivå.
 Bilen startar automatiskt i elektriskt läge och framförs på el tills en hastighet mellan 70 och 130 km/h nås. Om ytterligare kraft behövs, eller om batterinivån är för låg, aktiveras förbränningsmotorn automatiskt.

Hybridbilarna anpassar sig utmärkt till olika körmiljöer, så som stadskörning och motorväg. Faktum är att hybridbilar trivs riktigt bra i stadstrafik där körning på el är möjlig upp till 80 % av tiden. 
Den automatiska övergången mellan drivsystemen fungerar väldigt bra vid körning på motorväg. Få full utväxling av hybriddriften som ger utökad räckvidd och piggare respons tack vare balansen mellan förbränningsmotorn och elmotorn.

När batteriet börjar ta slut tar förbränningsmotorn automatiskt över, så att du kan fortsätta din körning utan uppehåll.

 

 

Var kan man köra en hybridbil?

Kan man köra en hybridbil i stan?
Absolut. Staden är den perfekta platsen för en hybridbil. Faktum är att hybrider trivs som bäst i stadstrafik, där körning med eldrift är möjlig upp till 80 % av tiden.

Kan man köra långa sträckor med en hybridbil?
Ja. Bilens räckvidd säkerställs av både bensinmotorn och batteriet. Batteriet driver elmotorn och laddas med hjälp av den kinetiska energi som lagras vid bromsning eller fartminskning.

Kan man köra en hybridbil på motorväg?
Ja, det går absolut att köra en hybridbil på motorväg. Den automatiska övergången mellan de olika drivsystemen ger en riktigt bra körupplevelse i högre hastigheter.
Hybriddriften ger en utökad räckvidd och piggare respons tack vare balansen mellan förbränningsmotorn och elmotorn. När batteriet håller på att ta slut så tar förbränningsmotorn automatiskt över.

*Laddtider påverkas av en rad faktorer som yttertemperatur, batteritemperatur, laddplatsens aktuella kapacitet mm.