Det är många tekniska termer och nya ord som används för att beskriva el- och hybridbilar. I den här ordlistan hittar du förklaringar på några av de vanligaste nya termerna som används runt el- och hybridbilar.

AC/DC

AC (växelström) och DC (likström) är två olika typer av elektrisk ström. Alla elbilsbatterier måste laddas med likström, men strömmen i vårt elnät, och därmed i de flesta laddpunkter, är växelström.

 

Alla elbilar har därför en inbyggd laddare som konverterar växelströmmen till likström. I en snabbladdare levereras likström direkt in i batteriet vilket gör laddningen mer effektiv.

 

Laddningsstationer för elbilar har oftast både växelström och likström.

BMS – Battery Management System / Batteriövervakningssystem

BMS är ett elektroniskt system, en räknare, som är inbyggt i batterierna som optimerar elbilsbatterier när det gäller säkerhet och livslängd.

 

BMS hanterar laddning och tömning av uppladdningsbara batterier och balanserar strömmen. Det förhindrar också laddning under eller över spänning samt överhettning som kan skada batterier och andra komponenter.

Hybrid

En hybridbil kombinerar två drivsystem: en förbränningsmotor (oftast en bensinmotor, men kan också vara en bränslecell) och en elmotor.

 

Det finns två typer av hybridbilar: uppladdningsbara och icke uppladdningsbara:

 

  • Den icke-uppladdningsbara hybridbilen drivs med ett litet batteri när den saktar ner. Renault Clio E-TECH är ett exempel på en icke-uppladdningsbar hybrid.
  • Den uppladdningsbara hybriden har ett större batteri och en längre helelektrisk räckvidd. Den laddas lite när den bromsas, men måste laddas vid en laddstation. Captur E-Tech plug-in hybrid är ett exempel på uppladdningsbar hybrid.
     

Laddstation

En plats där en eller flera eldrivna bilar kan laddas. En laddningsstation består av all utrustning som behövs för att driva elbilar, inklusive laddterminaler, tillhörande parkeringsplatser och infrastruktur för elkraften.

 

Oavsett om laddningsstationen är installerad vid hemmet, på en företagsparkering, i ett köpcentrum eller på allmän väg, måste den uppfylla vissa tekniska standarder som garanterar tillförlitlighet och säkerhet.

WLTP

WLTP står för Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure. WLTP-protokollet mäter bränsleförbrukningen samt utsläpp av föroreningar och koldioxid för fordon med en förbränningsmotor, alternativt räckvidden för eldrivna fordon.

 

Syftet med WLTP-protokollet är att tillhandahålla jämförbara data som återspeglar kundens faktiska användning, genom standardiserade testförhållanden som representerar den verkliga bilkörningen. WLTP-protokollet ersatte NEDC-protokollet (New European Driving Cycle) i september 2018.