Trots att elbilen har blivit allt vanligare på svenska vägar så är räckvidden ett orosmoln för många. Behöver det vara så?

Här reder vi ut vad som påverkar elbilens räckvidd och huruvida det finns någon anledning till att drabbas av räckviddsångest. En bil är något som ska vara förknippat med en känsla av frihet. Att kunna ta sig till jobbet, vänner och familj precis när och hur en själv vill.

 

Men när det kommer till elbilar så är det fortfarande många som oroar sig för räckviddsfrågan. I takt med att elektrifierade fordon blir allt vanligare på våra svenska vägar går även teknikutvecklingen framåt.

 

I Zoe E-Tech electric kan du komma upp i en räckvidd på 393 kilometer vid verklig körning*, vilket räcker gott och väl för de flesta bilister. Skall du åka längre än så? I takt med att nätverket av laddstationer hela tiden byggs ut så blir det enklare och mer tillgängligt att hitta en laddstation längs vägen. Tack vare EASY LINK-systemet i nya Zoe behöver du inte ens fundera över vart du ska stanna och ladda. Systemet löser det åt dig och föreslår en lämplig plats.

"...behöver du inte ens fundera över vart du ska stanna och ladda..."

Att stanna och ladda är en fråga som kan få skeptiker att rynka på näsan.

En långresa med en elbil kräver givetvis viss planering. Varför inte kombinera en laddning med en lunchpaus eller en bensträckare? För den som har bråttom så finns det redan i dag snabbladdningslösningar. Med Zoe:s nya DC laddare får du ut det mesta möjliga av snabbladdningsstationerna och kan återfå en räckvidd på upp till 150 kilometer, beroende på körförhållandena, på bara 30 minuter.

 

När det kommer till körförhållanden finns det även där faktorer som kan påverka elbilens räckvidd. Här kommer fyra exempel:

 

Hastighet

Ju snabbare du kör, desto mer energi behövs det för att bibehålla hastigheten.

 

Körstil

Använd Z.E.-teknik som till exempel fartminskning och regenerativ bromsning för att optimera räckvidden.

 

Topografi

När du kör i uppförsbacke påverkar energiförbrukningen din räckvidd. I nedförsbackar återvinner du iställetenergi.

 

Väder

I genomsnitt ger Z.E. 50-batteriet en maximal räckvidd på 395 km på sommaren och 250 km på vintern.

 

Klicka här för att beräkna räckvidd med Zoe E-Tech electric

*Maximal uppnådd räckvidd under WLTP körcykeln (blandad körning) för Zoe Go-versionen med 15-tumsfälgar. WLTP (Worldwide Harmonized Light vehicles Test Procedure). Räckvidd vid verklig körning: 375 km sommartid / 240 km vintertid. Räckvidden påverkas bl a av väder, körstil, hastighet m.m..