laddning

Här hittar du allt du behöver veta om elbilar och hur du laddar din elbil. Det finns flertalet sätt att ladda din elbil på t.ex. hemma, på arbetet, på macken, hos de flesta Renault återförsäljarna eller på en offentlig laddplats.

laddtekning – AC (växelström) och DC (likström)

I samband med laddning pratas det ofta om ”AC-laddning” respektive ”DC-laddning”. 
För att förenkla det hela kan man säga att AC-laddning avser laddning med hushållsel (230V).

AC-Laddning

AC-laddning är vanligast vid hemmaladdning och beroende på installation kan bilen laddas med mellan 3,7–22 kWh. Med en 22 kWh laddplats laddas ett elbilsbatteri fullt på ett par timmar. Perfekt för laddning hemma med andra ord.
Att installera en laddplats hemma med AC-laddning kostar ofta mindre än 10,000 kr för laddbox och installation.

DC-laddning

DC-laddning kallas ofta för ”snabbladdning”. Laddningen görs med betydligt högre spänning och strömstyrka. Därför krävs en särskild laddstolpe som är konstruerad för ändamålet samt att elnätet måste kunna leverera strömmängden.

DC-Laddstation

En DC-laddstation kan ofta ge så mycket ström att begränsningen snarare ligger i hur snabbt bilen kan ta emot strömmen. Renault Mégane E-TECH 100% Electric kan exempelvis laddas med upp till 130 kWh. På tjugo minuter laddas batteriet tillräckligt för ytterligare 300 km i räckvidd*.
DC-laddstationer är dyra att installera och kräver en stor tillgänglig strömkapacitet. Därför hittar man DC-laddstationer främst vid särskilda knutpunkter för laddning, bensinstationer, shoppingcenter, vägrestauranger och vissa offentliga parkeringsplatser.

hur går det till att ladda elbilen hemma?

Det finns flera sätt att ladda elbilen hemma. Om du bor i hus eller villa rekommenderas det att låta installera en laddbox för snabb och säker laddning.

lägenhet

Om du bor i lägenhet är det såklart bäst om hyresrätts- eller bostadsrättsföreningen installerar laddboxar, eftersom dessa kan hantera trycket som uppstår om många vill ladda samtidigt.

flexi-Charger

Med Renaults ”Flexi-Charger” kan du ladda din elbil via ett vanligt eluttag.
Observera att elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning via ett vanligt eluttag (så kallad Schuko-kontakt).
Att ladda via ett vägguttag ger en maximal laddkapacitet på 3,7 kWh. Att ladda ett elbilsbatteri fullt kan då ta många timmar beroende på batteriets nivå.

laddbox

Renault rekommenderar därför alltid att man installerar en laddbox. Beroende på installation kan man ladda med upp till 22 kWh. På ett par timmar är ett tomt batteri fullt igen. Laddningen med laddbox är smidig och säker. Du kan också enkelt schemalägga laddningen och välja att ladda när elpriset exempelvis är lägre.

statligt stöd för installation av laddbox hemma

Privatpersoner kan ansöka om en skattereduktion för installation av grön teknik.
Läs Mer

Stödet fungerar som ROT/RUT-avdraget och ger en reduktion av kostnaden för installation (material och arbete) på upp till 50%, eller maximalt 50,000 kr per person och år.
Installatören ansöker direkt hos Skatteverket så för dig som kund innebär det ingen extra administration.

Bor du i en bostadsrättsförening eller hyreslägenhet finns det särskilda stöd att söka för den typen av boendeformer. Mer information finns att läsa hos Naturvårdsverket:
Läs mer

laddning på offentliga laddstationer

Runtom i landet finns en stor mängd offentliga laddstationer och laddstolpar för att tillgodose den ökade mängd elbilar som kör runt på våra vägar. Du hittar dem oftast vid bensinmackar, köpcentrum, parkeringsanläggningar men de kan lika gärna vara utplacerade centralt i städer.
 
Att veta exakt var dessa laddstationer och stolpar finns är dock inte lika lätt som när man hade stenkoll på exakt hur många bensinmackar man passerade på en given sträcka.
 Tack vare uppkopplad teknik kan du se var laddplatser finns geografiskt, vilka typer av kontakter de är försedda med, vilken styrka de erbjuder, och om de är lediga eller upptagna.
 
Du kan hitta närmaste laddstation smidigt genom MY Renault appen som ingår när du köper elbil hos Renault. Det finns även andra bra laddplatsförteckningar som www.uppladdning.nu och www.chargefinder.com 
 

hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Laddningstiden varierar beroende på hur urladdat batteriet är, vilken effekt du laddar med, vilken effekt bilens laddare klarar av men även av yttre omständigheter som yttertemperatur. Bilens laddare reglerar strömtillförseln beroende på omständigheter för att laddningen ska ske på ett skonsamt sätt för batteriet.

Med en 7,4 kWh laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Med en 22 kWh installation (trefas) går det på ett par timmar.
Använder du en snabbladdningsstation kan du återladda upp till 300 km räckvidd på bara 20 minuter*

vad kostar det att ladda en elbil?

hemma

Att ladda hemma är i regel det billigaste alternativet. Priset påverkas direkt av ditt nuvarande elavtal. Grovt skattat brukar man säga att en elbil förbrukar 2 kWh / mil.
Antar vi ett elpris (inkl. certifikat, skatt och avgifter) på 3 kr /kWh kostar det alltså 6 kr per mil.

En modern bensinbil med en förbrukning på 0,6l / mil och ett antaget bensinpris på 20 kr/l kostar 12 kr / mil – alltså dubbelt så mycket. Till skillnad från drivmedelspriserna på bensinstationen kan du själv påverka priset hemma genom att se över ditt elavtal och exempelvis ladda på tider där elpriset är lägre.

laddstation

Om du väljer att ladda din elbil på en laddstation beror kostnaden helt på vilket företag som äger stationen och kostnaden framgår på plats. Det finns också olika sorters betallösningar. Vissa företag använder en kilowatt-taxa. Vid sådana laddstationer betalar du per laddad kilowattimme.

Med andra ord: du betalar för den el du laddat på. Andra företag använder minutpris, och då betalar du för den tid du laddat: till exempel 20 minuter, 30 minuter och så vidare.

*Laddtider påverkas av en rad faktorer som yttertemperatur, batteritemperatur, laddplatsens aktuella kapacitet mm.