Basbelopp för tjänstebil

Att skaffa tjänstebil kan väcka en del frågor. Här kommer vi hjälpa dig förstå hur det fungerar med basbeloppet kopplat till tjänstebilsägandet.

Vanliga frågor om tjänstebilsägande

Vi har pratat med juristen och skatteexperten Catrin Åkerlund. Hon hjälper oss att reda ut vad basbelopp är – och hur de hänger ihop med vad du betalar för din tjänstebil.

Vad är grejen med 7,5 basbelopp?

 

– Det är belopp som fastställs varje år av regeringen och som ska spegla och justera för inflationen i samhället. Basbeloppen används vid olika beräkningar och påverkar bland annat värdet av bilförmån, grundavdraget och deklarationspliktsgränsen.

 

Så en bil som är dyrare än 7,5 basbelopp blir extra kostsam för både företaget och föraren?

 

— Ja, det kan man säga. Ökningen på 20 % gäller underlaget för både deklarationen och arbetsgivaravgifterna. Om nybilspriset på din tjänstebil är 50 000 kr över 7,5 basbelopp så ökar det skattepliktiga förmånsvärdet med 10 000 kr – i stället för 4 500 kr.

 

Så upp till den gränsen ökar förmånsvärdet linjärt med bilens värde?

 

– Precis, det är först när bilens pris överstiger 7,5 basbelopp som ökningen tar ett skutt upp till en högre nivå. Det är ungefär som när ens lön når gränsen för statlig inkomstskatt, man betalar en högre procentsats på allt över en viss nivå. I det här fallet 20 i stället för 9 procent.

Catrin Åkerlund svarar på frågor om tjänstebilsägande
Renault tjänstebilsägande

Vanliga frågor om tjänstebilsägande

Vad ingår i uträkningen av bilens värde?

 

– Förutom själva bilen ska även kostnaden för all extrautrustning som har med bilens funktion att göra räknas in. All utrustning som höjer kostnaden för att köpa bilen räknas som tillägg. Exempel på extrautrustning som har med bilens funktion att göra är automatväxel, vinterdäck och antisladdsystem. Förmånsvärdet för extrautrustning beräknas alltid till den faktiska köpeskillingen inklusive moms.

 

Vet jag allt jag behöver nu?

 

Det vågar jag inte lova, det är bitvis ganska komplicerat. Men du har nogen bra översikt. Dessutom justeras reglerna kontinuerligt, så det gälleratt hålla lite koll. Så om ett tag får vi kanske göra en ny intervju, avslutar Catrin Åkerlund med ett skratt.

Fotnot: Basbeloppet för 2018 är 45 500 kronor, vilket innebär att 7,5 basbelopp motsvarar 341 250 kronor.

Catrin Åkerlunds tips för att hålla koll på bilkostnaderna

Tips 1

Ren tjänsteanvänding- användingspolicy

Om bilen används endast i ringa omfattning privat kan man undgå förmånsbeskattning helt. Men då får bilen används vid högst tio tillfällen per år med en sammanlagd körsträcka på högst 100 mil. Detta måste kunna visas med exempelvis körjournaler.

Tips 2

Rabatt på extrautrustning

Fick du rabatt på ditt bilköp så påverkar det inte förmånsvärdet eftersom uträkningen bygger på bilens nybilspris i Skatteverkets lista. Däremot är rabatt på eventuell extrautrustning möjlig att räkna in för att sänkadet totala förmånsvärdet – eftersom det är det faktiska inköpspriset på extrautrustning som räknas.

Ta ditt tjänstebilsägande till nästa nivå

 • SubPrefooter Icon

  5 års garanti på personbilarvi garanterar ett tryggt bilköp

 • SubPrefooter Icon

  Prova modellensom du vill ha

 • SubPrefooter Icon

  Kör med självförtroendemed Renault-garantier

 • SubPrefooter Icon

  Gör livet enklaremed MY Renault