Mer om fyrhjulsdrift
Vad är fyrhjulsdrift?
Fyrhjulsdrift är ett system som gör att bilen drivs framåt med alla fyra hjul. Detta till skillnad från konventionella tvåhjulsdrivna bilar, som antingen
drivs av hjulparet framtill (framhjulsdrift) eller baktill (bakhjulsdrift).
Ursprungligen användes fyrhjulsdrift främst i olika typer av arbetsfordon som behövde mer kraft och som ofta framfördes i svårare terränger där tvåhjulsdrift inte räckte till. I dagens fyrhjulsdrivna personbilar är det mer sofistikerade system som dels kan aktiveras automatiskt vid behov, samtidigt som föraren själv kan bestämma när fyrhjulsdriften är nödvändig.
Fyrhjulsdrivna bilar drivs idag främst med tvåhjulsdrift vid normal körning och justeras enkelt till att drivas med alla hjul om vägförhållandet eller framkomligheten skulle förändras.
Hur fungerar fyrhjulsdrift?
Fyrhjulsdrift fungerar på olika sätt beroende på vilket system som bilen använder. En del system är ständigt aktiva och fördelar alltid motorns kraft mellan de fyra hjulen. Andra system aktiveras manuellt av föraren, och drivs innan aktivering med tvåhjulsdrift. Det finns även system som automatiskt aktiverar fyrhjulsdrift beroende på vägunderlag. Fyrhjulsdrivna bilar är utrustade med en koppling (viskokoppling eller haldexkoppling) vars syfte är att fördela kraften mellan drivaxlarna när det krävs.
För personbilar som används för dagligt bruk är det vanligast med system som antingen aktiveras av föraren eller aktiveras automatiskt. Genom att driva bilen med tvåhjulsdrift under normala vägförhållanden minimeras slitage, samtidigt som det är mer effektivt ur ett bränsleekonomiskt perspektiv.
Det finns olika benämningar på fyrhjulsdrift, och skillnader mellan olika system. Nedan beskriver vi kort vad som skiljer 4x4, AWD och 4WD.
4x4
Fyrhjulsdrift enligt benämningen 4x4 betyder att motorns kraft överförs till fyra axlar.
Ordet ”4x4” är dock en generell benämning för alla personbilar med fyrhjulsdrift. Den första siffran anger antalet hjul som bilen har medan den andra anger hur många av hjulen som får drivkraft av bilens motor.
Tvåhjulsdrivna bilar benämns alltså som 4x2, då det endast är de främre eller de bakre hjulparen som får drivkraft från bilens motor.
AWD
”All wheel drive” (AWD) är ettsystem med en växellåda som har möjligheten att driva främre och bakre drivaxlarna separat. Exempelvis kan systemet föra över drivkraft från ett hjul som saknar fäste till ett hjul som har bättre fäste.
4WD
Fyrhjulsdrift (förkortat 4WD) är ett system som har en fördelningsväxel, eller koppling mellan fram- och bakaxel. När bilen drivs innebär detta att de bakre och främre drivaxlarna låses ihop, vilket ger maximal kraftöverföring till den axel som har bäst väggrepp.
Fördelar med fyrhjulsdrift
Fyrhjulsdrift är fördelaktigt just för att bilen kan drivas med alla fyra hjul. I krävande situationer, såsom vid snöigt eller lerigt underlag, förenklas säker framkomlighet då motorns vridmoment effektivt fördelas mellan alla fyra hjul istället för två. Med de avancerade system som finns idag kan vridmomentet skiftas från hjul som saknar fäste till hjul som har bättre fäste, för att exempelvis undvika sladd vid halka – vilket ger ökad säkerhet.
En annan fördel är fördelningen av vridmomentet mellan fram- och bakhjul i lägre hastigheter. Bilen blir lättare att manövrera, framförallt på lösa underlag (snö, sand eller lera) och minskar chansen att fastna. Fyrhjulsdrivna personbilar är alltså inte bara bra att ha i tuffa terränger utan passar även utmärkt som säker familjebil.
Så fungerar Renaults fyrhjulsdrift
Fyrhjulsdriften i modellerna KADJAR och KOLEOS är ett 4WD-system, som har olika körlägen anpassade för olika typer av vägunderlag och förhållanden. Denna justering görs enkelt genom att vrida på ett reglage och välja lämpligt körläge: 2WD, Auto eller Lock.
I 2WD-läge drivs bilen med tvåhjusdrift på framhjulen. Passar utmärkt vid normala körförhållanden med optimerad bränsleekonomi.
I Auto-läge överförs vridmomentet till de två främre hjulen vid normala förhållanden. Om väggreppet skulle förloras, överförs upp till 50% av vridmomentet till bakaxeln. Vid till exempel blixthalka går bilen automatiskt över till fyrhjulsdrift, vilket gör bilresan mer säker för alla.
I Lock-läge fördelas vridmomentet lika mellan fram- och bakhjulen och bibehålls upp till 40 km/h på lösa underlag, såsom snö, sand och lera, för bästa möjliga fäste.
Renaults modeller med fyrhjulsdrift
Renault KADJAR är en sann gladiator på vägarna. Den är effektiv, kraftfull, praktisk, och fullt utrustad för att bjuda på en show. Sväva fram över motorvägen, växla till fyrhjulsdrift och hantera svårare terräng – allt utan att tumma på komforten. Renault KADJAR är en SUV redo för alla väder och alla väglag.
En utveckling inom fordonsdesign och teknik. Med det utrymme och den komfort som måste upplevas för att förstås sätter Nya KOLEOS en ny standard vad gäller SUV. KOLEOS erbjuder fyrhjulsdrift med Renaults 4WD system som erbjuder säker och flexibel körning i alla förhållanden.
Frågor och svar om fyrhjulsdrift
Ja! Mer information om privatleasing för Renaults bilar hittar du här: Renault Relax Privatleasing
Om du behöver köra på varierande terräng där tvåhjulsdrivna bilar har svårigheter att ta sig fram, skulle det naturligtvis underlätta med en fyrhjulsdriven bil. Fyrhjulsdrivna bilar hanterar krävande situationer bättre, då vridmomentet fördelas över dubbelt så många däck.