Går du i elbilstankar, och undrar över hur den kommer att uppfylla vardagsbehoven? Här är expertens tips för att få ut det mesta av ditt nya, elektrifierade liv.

Vi på Renault har satsats stort på eldrivna bilar och kommer i slutet av 2021 ha lanserat hela fem bilar med elmotorer. Den smarta helelsbilen Zoe, samt hybrid-varianter av de redan väldigt populära modellerna Captur, Clio och Megane. I år kommer även en helt ny modell: Hybriden Arkana.

 

Elbilar är inget nytt för oss på Renault. Redan 2014 rullade de första Renault Zoe på svenska vägar och är den andra mest sålda elbilen i Sverige efter Tesla.

 

– Vi var tidigt ut på den svenska marknaden och har stor insikt i hur svenska konsumenter resonerar och tänker kring elbilar, förklarar Dejana Drakulic, E-Tech-expert på Renault. Våra återförsäljare möter varje dag nyfikna bilköpare som vill förstå elbilslivet.

”Passar den aktiva familjen”

För fem år sedan var de som körde en elbil fortfarande pionjärer, och det elbilslivet byggde mer på ren och skär vilja att få det att fungera, snarare än att det var enkelt. Nu behöver du inte anpassa ditt resande utifrån elbilen, när både de nya modellerna med lång räckvidd – och infrastrukturen med laddstolpar – har kommit i kapp. 

 

Det finns tre typer av elektrifierade bilar, full elektrisk, plug-in hybrid och hybrid. Fullt elektriska modellerna har bara en elmotor som laddas via ett ladduttag, laddbox eller laddstolpe. Hybridmodellerna har två motorer, en förbränningsmotor som tankas med diesel eller bensin och en mindre elmotor. Du kan själv välja, baserat på ditt resmönster och möjlighet till laddning.

 

– Många har valt vår populära mindre elbil Zoe som en andrabil i hushållet. Men nu ser vi att fler även väljer elbilen som enda bilen i hushållet. Vår nya hybrid Arkana är en rymlig och sportig SUV som passar den aktiva familjen, säger Dejana. 

 

– Intresset är också stort för våra modeller Clio, Megane och Captur i de nya hybridvarianterna. Det är modeller som länge varit klassiska favoriter hos svenska folket. Det kan psykologiskt känns som en bra övergång till el. Man har tryggheten i förbränningsmotorn som går att tanka precis som vanligt, men ändå möjlighet att testa på fördelarna med elen, förklarar Dejana.

3 lärdomar, som kan guida dig i valet

1. Elen räcker till mer än du tror
Många har upptäckt att många av vardagsbehoven, som en enklare pendling till och från jobbet, går alldeles utmärkt på el. Så oavsett vilken typ av elbil du väljer så kommer du kunna känna dig nöjd med att kunna klara av mycket av din vardag på el.

 

2. Ladda både bil och kropp 
Tanken på att ladda 20 minuter mot att tanka på 5 minuter kan kännas stressande om du ska resa långt, men det har visat sig att regelbundna längre pauser faktiskt gör dig till en bättre bilförare. Så i stället för att sträckköra går det att låta laddpausen vara en välbehövlig stund för att sträcka på benen, äta något och få lite luft. För de med små barn kan det vara ett utmärkt tillfälle att låta dem springa av sig lite energi innan färden återupptas.

 

3. Fixa din egen laddstolpe
Mest tidseffektivt är det givetvis att ladda bilen när den ändå inte används. Att kunna ladda på natten hemma, eller när du ändå är på jobbet, är perfekt. Här finns det flera smarta lösningar, bland annat går det att söka bidrag för installationsarbetet.