Det finns flera sätt att ladda elbilen hemma
Med en Flexi-Charger kan du ladda din elbil via ett vanligt eluttag i hemmet.
Observera att elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning via ett vanligt eluttag (schuko kontakt).
Renault rekommenderar därför att man installerar en laddbox för smidig och saker laddning hemma. Då kan du till och med ladda hela räckvidden över natten.
Ladda säkert
BIL Sweden, Power Circle och MRF (Motorbranschens Riksförbund) har tagit fram en informationsfilm om vad man bör tänka på när man laddar hemma. Här får du som har en laddbar bil, eller är intresserad av en laddbar bil rekommendationer vad du bör tänka på när du laddar din bil hemma, vilka risker du bör undvika och fördelen med att använda en laddbox vid laddning.
Batterier utan minneseffekt
De nya litiumjonbatterierna i Renaults elbilar har ingen minneseffekt.
De kan laddas delvis när som helst utan att prestandan försämras i förtid. Litiumjontekniken är i dag marknadens mest effektiva: tack vare hög energidensitet kan fler wattimmar lagras per kilogram, vilket ger bättre räckvidd.
Du kan ladda hur ofta du vill, även om batteriet inte är helt urladdat.
Batteriet håller sin laddning väl
Batteriets urladdningsvärde per dag är väldigt lågt. Bilen skulle behöva stå orörd i flera veckor för att laddningsnivån ska sjunka betydligt.
Renaults laddstationer
De flesta återförsäljarna i Renaults försäljningsnätverk har snabbladdningsstationer på parkeringsplatsen (med 22 kW per laddplats).Besök sidan nedan för att hitta en laddstation.
Hemma
Det är billigt att ladda en elbil, särskilt i jämförelse med andra drivmedel. Priset varierar dock beroende på vilken laddningsmetod du väljer. Att ladda hemma är definitivt det billigaste alternativet, och där brukar en full laddning kosta cirka 60 kronor för en Renault ZOE med 41 kWh batteri. Driftkostnaden för en elbil landar då på cirka 2 kronor per mil, till skillnad från en bensin- eller dieseldriven bil vars driftkostnad är mellan 10–15 kronor per mil.
Laddstation
Om du väljer att ladda din elbil på en laddstation beror kostnaden helt på vilket företag som äger stationen och kostnaden framgår på plats. Det finns också olika sorters betallösningar. Vissa företag använder en kilowatt-taxa. Vid sådana laddstationer betalar du per laddad kilowattimme. Med andra ord: du betalar för den el du laddat på. Andra företag använder minutpris, och då betalar du för den tid du laddat: till exempel 20 minuter, 30 minuter och så vidare.
Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Använder du en snabbladdningsstation kan det ta så lite som 1,5 timmar. Om du ansluter Renault ZOE till en vanlig laddningsstation på bensinmack eller bilparkeringar vid köpcentrum, så blir den fulladdad på cirka 3–6 timmar beroende på tillgänglig effekt.
Här nere hittar du exempel på laddningstider* för en Renault ZOE beroende på vilken laddare som används samt batteriets befintliga laddningsmängd.
Renault CONNECT
Håll koll på din resa med EASY-LINK & R-LINK
Det blir enklare att hitta laddningsmöjligheter i Sverige. Laddningsuttag blir installerade på fler och fler platser runtom i landet. På parkeringsplatser vid stormarknader, i parkeringsgarage, på bensinmackar, på parkeringsplatser vid stora företag och på gatorna i våra städer. Runtom landet drivs dessutom många projekt för att snabba på utbyggnaden av laddningsinfrastrukturen ännu mer.
Från din Renault ZOE kan du via navigeringssystemet EASY-LINK se alla laddningsstationer i närheten eller vid din slutdestination. EASY-LINK-systemet, som är sömlöst integrerat i bilens mittkonsol, guidar dig smidigt och enkelt till en lämplig laddningsstation.
Optimera din resa via R-LINK
R-LINK-systemet, som är integrerat i bilens mittkonsol, guidar dig enkelt till närmaste laddningsstation.
Hitta laddningsplatser med kartan
Det är lätt att hitta laddningsplatser för din elbil. Med vårt interaktiva kort kan du se var det finns laddningsstationer i närheten. Du kan även planera resorna och ta reda på öppettider och vilka laddningstjänster som erbjuds.