En ren elbil saknar avgasrör och drivs av en eller flera elmotorer som får ström från batterier. Den ger alltså inte ifrån sig några utsläpp, den går endast på eldrift och den återvinner rörelseenergi när man bromsar under körning.
Batteriet laddas via sladd med el från kraftnätet, som vilken annan uppladdningsbar produkt som helst. Elbilar som endast drivs av elmotorer brukar kallas för ett Battery Electric Vehicle (BEV).
Dagens batterier är fortfarande ganska stora och väger någonstans mellan 200 och 500 kilo. Men trots detta påverkas inte vikten på elbilarna särskilt mycket. Det eftersom de saknar en vanlig bils tunga standardkomponenter som till exempel förbränningsmotor och bränsletank
Kostnaden för en elbil från Renaul varierar och du hittar vårt utbud här: Renault elbilar.
Elbilar kan laddas med en batteriladdare som kan hantera enfasladdning, vilket är det vanligaste systemet i hus och hushåll i Sverige när det kommer till exempelvis lampor och lite mindre elektrisk utrustning. Det är därför de kan kopplas till vanliga vägguttag. Men en renodlad elbil kan såklart laddas på olika sätt. Ladda hemma eller på laddstationer.
Om du bor i hus eller villa rekommenderas det att låta installera en laddbox för snabb och säker laddning. Om du bor i lägenhet är det såklart bäst om hyresrätts- eller bostadsrättsföreningen installerar laddboxar, eftersom dessa kan hantera trycket som uppstår om många vill ladda samtidigt.
Runtom i landet finns en stor mängd laddstationer och laddstolpar för att tillgodose den ökade mängd elbilar som kör runt på våra vägar. Du hittar dem oftast vid bensinmackar och köpcentrum, men de kan lika gärna vara utplacerade centralt i städer.
Förutom batterikraften påverkas räckvidden bland annat av vilka funktioner du nyttjar i bilen, samt vilken körstil du har. Här är några exempel på faktorer som påverkar räckvidden, och hur du kan göra för att komma så långt som möjligt:
Vi erbjuder olika uppkopplade Z.E.-tjänster som hjälper dig planera räckvidden. Du kan även planera räckvidden på distans med My Z.E. Connect: du kan se laddningsnivån och räckvidden för din Renault Z.E. och även status för pågående laddning och historik för de senaste laddningarna i realtid, oavsett var du befinner dig.
När du sitter bakom ratten i en Renault Z.E. kan du använda energispararen för att kontrollera förbrukningen i realtid. Återstående räckvidd, som beräknas på batteriets laddnivå och din genomsnittsförbrukning, visas på instrumentpanelen.
Du kan även kontrollera laddnivån och resterande räckvidd från annan plats, till exempel från en dator eller smartphone, via tjänsten My Z.E. Connect som är tillgänglig för alla Renault ZOE-versioner.
Till skillnad från renodlade hybrider ansluts laddhybrider till en strömkälla för att nå full laddning.
De har batterier med högre kapacitet som laddas genom regenerativ bromsning. För att kunna dra full nytta av alla funktioner och utökad renelektrisk körning behöver du ansluta dem till en strömkälla och ladda dem som elbilar.
E-TECH-laddhybrider har ett batteri på 9,8 kWh (400 V) med en räckvidd på upp till 65 km (WLTP) i helt elektriskt läge under en stadskörning och 55 km (WLTP) för en blandad körning. Genom att kombinera två elmotorer med en förbränningsmotor kan E-TECH-bilar starta helt på el, utan att behöva förlita sig på förbränningsmotorn. Med det här batteriet med högre kapacitet är det ett rent nöje att köra en hybrid.
E-TECH-tekniken optimerar bilens elanvändning så mycket som möjligt vid bromsning, fartminskning och laddning.
När bilen saktar ned fungerar elmotorn som en generator. Energin som produceras vid fartminskning återvinns och överförs tillbaka till batteriet. Vid bromsning återvinner elmotorn överskottsenergi och överför den tillbaka till batteriet och vid behov producerar bensinmotorn energi för att garantera en lägsta batterinivå, allt är konstruerat för att undvika att batteriet laddar ur!
Laddhybrider kan anslutas till en strömkälla så att batteriet får en kraftfullare laddning än vid regenerativ bromsning och fartminskning. I det här fallet är processen samma som för en elbil:
Det går absolut att köra en laddhybrid utan laddat batteri. Fastän den är konstruerad som en förbränningsassisterad elbil, så har batteriet alltid en viss laddningsnivå tack vare den självladdande tekniken.
Även om bilen startas med elmotorerna kan en laddhybridbil inte köras utan bensin. Förbränningsmotorn behöver vara tankad med bensin för att bilen ska fungera korrekt.
Det finns två typer av transmissioner för laddhybrider: med två elmotorer, en förbränningsmotor och ett batteri kan du köra helt på el eller med hybridtransmissionen.
Enbart elmotorn används vid start och bilen övergår sedan till hybriddrift som baseras på körförhållandena. Och du kan alltid välja önskat körläge genom att trycka på en knapp.
E-TECH-drivlinan har utvecklats och patenterats av Renaults ingenjörer baserat på deras erfarenhet inom elbilsteknik.Den nya generationens 1,6-litersmotor har förbättrats och utökats med två elmotorer och en riktigt innovativ kopplingsfri växellåda med flera lägen.
Den här kombinationen har utformats för att erbjuda en optimerad och jämn växling, vilket förbättrar energieffektiviteten och gör körningen följsammare.
En kombination av en förbränningsmotor och två elmotorer
Renaults hybridbilar har en 1,6-liters bensinmotor i kombination med två elmotorer, en generator och en drivmotor såväl som ett 200 V-batteri.
E-TECH tar avstamp i varumärkets expertis inom elteknik för att kunna erbjuda ett utbud av eldrivna bilar. Genom innovativ teknik för energiåtervinning utökas möjligheterna för körning med eldrift.
Den enda skillnaden i E-TECH -tekniken mellan hybrid-och laddhybridbilar är batteriets storlek. Laddhybriderna har ett batteri på 9,8 Wh jämfört med 1,2 kWh för en hybridbil.
Batteriet med högre kapacitet i laddhybridbilen kan lagra mer enegri, vilket möjliggör längre räckvidd i läget för en ren eldrift. För att hålla batteriet laddat är laddhybrider utrustade med funtkionen E-Save.
E-Save-funktionen optimerar körprestanda enligt körläget. Det låter batteriet ladda under broms- och fartminskning samt får tillbaka energi från bensinmotorn om det behövs.
Renaults hybridbilar startas med elkraft, vilket fortsätter under de första kilometrarna så att bilen kan accelerera snabbare på låga varvtal … Efter några kilometer, eller tidigare vid behov, växlar bilen automatiskt till hybridläge.
Med drivlinan som kombinerar el och förbränning kan hybrider köras i elektriskt läge 80% av tiden under stadskörning (WLTP). E-TECH-tekniken fångar dock upp mer energi än de flesta hybrider, så att du kan köra med eldrift så länge som möjligt.
Hybridbilar utvecklades som elbilar som körs med förbränningsassistans. Det innebär att de startar och kör de första kilometrarna helt på el. När batteriet sedan inte har nog med kraft kopplas förbränningsmotorn in och erbjuder full hybriddrift, där motorerna är igång samtidigt.
Hybrid: förbränningsassisterad körning på el.
Renaults hybridbilar har utvecklats som elbilar med förbränningsassistans.
De erbjuder tre typer av framdrivning:
Eldrift förbrukar mindre bränsle, vilket minskar bränsleförbrukningen avsevärt samtidigt som du kan köra längre sträckor. Generellt sett kan du räkna med 40 % lägre bränsleförbrukning än med en jämförbar bensinmotor
När batteriet är tillräckligt laddat kan föraren byta från hybrid- till elektriskt läge med en omkopplare. Automatlådan i hybridbilar sköter inte bara växlingarna, utan även övergången från hybridläge till elektriskt läge baserat på två villkor: gaspedalens nedtrampning och batteriets laddningsnivå.
Bilen startar i elektriskt läge automatiskt och behåller det här läget tills en hastighet på mellan 70 och 130 km/h är uppnådd. Om ytterligare kraft behövs, eller om batterinivån är för låg, aktiveras förbränningsmotorn automatiskt.
E-TECH-hybridbilarna har ett elektriskt batteri som laddar sig självt med hjälp av kinetisk energi.
Vid fartminskning och bromsning fångar elmotorn upp drivkraften och lagrar den för att ladda batteriet. I vissa fall genererar förbränningsmotorn energi till batteriet.