CAUDRON-RENAULT RAFALE

RENAULT RAFALE E-TECH HYBRID

RAFALE, ETT NAMN, EN ANDA, EN HISTORIA

Caudron-Renault Rafale, ett legendariskt flygplan, hade alla egenskaper som nu gått i arv hos vårt nya fordon: unik teknik, djärvhet, smidighet och design. Renault Rafale hyllar den prestandadedikerade expertisen, tekniken och visionen som alla härrör från vår flyghistoria.

1920-talet

flyg, järnväg, väg

Renault spelar en verklig pionjärroll när det gäller att utveckla motorer för bilar, tåg och även flygplan.

1933

ett steg in i aeronautik

Louis Renaults fascination för flyg och amatörracingvärlden leder till att han köper ut företaget Caudron och skapar företaget Caudron-Renault.

1934

designen av Caudron-Renault Rafale

En historia av fransk aerodynamik och design. Denna "sky racer", vars namn var inspirerat av vinden, designades för sporttävlingar.

1934

aeronautiskt aerodynamiskt inflytande

Arbetet av Marcel Riffard, ingenjören som designade flygplanet Caudron-Renault Rafale, påverkade designen av Renault Nervasport och Renault Étoile Filante.

en framgångssaga

Denna pionjäranda och strävan att gå steget längre fanns redan på 1930-talet, när flygets stjärnor var Hélène Boucher, Maryse Bastié, Madeleine Charnaux, Maryse Hilsz…

Hélène Boucher

Hélène Boucher, en fantastisk pilot, skriver på ett kontrakt med det unga Caudron-Renault-företaget i juni 1934. Hon fortsatte med att uppnå många bedrifter: ett 1000 km världsrekord för lätta flygplan; ett internationellt hastighetsrekord på 100 km i alla kategorier; ett 1000 km rekord med en medelhastighet på 409 km/h.

Den 8 juli 1934 slutar hon tvåa i Angers 12-timmarslopp efter att ha flugit sin Caudron-Rafale ensam i tolv timmar i sträck. En månad senare, vid spakarna på ett 140 hk Caudron-Renault-monoplan, satte hon det kvinnliga världsrekordet med en hastighet på 445 km/h!

OCH SÅ MÅNGA ANDRA REKORD…

Maryse Hilsz

En viljestark kvinna av handling, Maryse Hilsz hade många hastighets- och distansrekord. Den 30 december 1938 slog hon distansrekordet för att flyga nonstop i ett kategori 1-plan, i en Caudron Simoun, genom att flyga till Port Etienne (Mauretanien) från Istres - en flygning på 3 230 km.

Madeleine Charnaux

Anställd av Caudron-Renault var hon den första kvinnliga piloten någonsin som blev kvalificerad för flygning med dålig sikt. Hon fortsatte snart med att slå ett antal rekord vid kontrollerna av sin Rafale, inklusive damernas och totala hastighetsrekord på 1 000 km, 100 km duo-rekord och sedan solorekordet.

Maryse Bastié

Hon var den första franska kvinnliga piloten som satte flera rekord. Knappt en månad efter att Jean Mermoz försvann, korsade hon södra Atlanten från Dakar till Natal på 12 timmar och 5 minuter, och flög solo ombord på en 220 hk Caudron Simoun, vilket satte ett kvinnligt världsrekord för rutten.

MOD, KÄNSLA, FRAMGÅNG

Liksom F1® idag var sportflyget på 1930-talet en testplats för spetsforskning och utveckling. Hög standard, innovation och att gå den extra milen är värderingar som står sig genom tiderna och återspeglas idag på våra kontor, våra fabriker och våra produkter. Renault Rafale är ett slående exempel på detta.