Renodlade elbilar

Renaults elbilar är så kallade renodlade elbilar. De körs av en eller flera elmotorer som enbart drivs av ett elladdat batteri, och är alltså helt eldrivna fordon. Förutom renodlade elbilar finns det även så kallade laddhybrider på marknaden, som delvis drivs av bensin eller diesel och därför har en högre utsläppsnivå.

Den renodlade elbilen, till skillnad från konventionella bilar, saknar avgasrör och ger därför inte ifrån sig några farliga utsläpp. Det är helt enkelt ett utmärkt val för dig som vill bidra till bättre luft och minska din miljöpåverkan.

En stor fördel med elmotorer är att de är väldigt energieffektiva. Elbilen har en verkningsgrad på över 80 procent, vilket innebär att över 80 procent av energin som matas in i elmotorn används till att driva bilen. För att jämföra med en vanlig förbränningsmotor så har de en verkningsgrad på mellan 25 till 35 procent. Detta eftersom majoriteten av energin blir värme istället för att driva bilen. Förutom minskade utsläpp så kan du alltså även minska din bils totala energiåtgång om du väljer en elbil.

Supermiljöbilspremie

Väljer du att köpa elbil finns det flera ekonomiska fördelar att ta del av. En av dem är supermiljöbilspremien som regeringen införde i Sverige 2011. Syftet var att uppmuntra användandet av bilar med låg klimatpåverkan, och detta innebär möjligheten till en förmånlig affär när du väljer att köpa elbil.

Premien omfattar personbilar med väldigt låga utsläpp av växthusgaser – max 50 gram koldioxid per kilometer. Som privatperson kan du få upp till 40 000 kronor i premie för en ren elbil. Detta gäller även för enskildfirma. För juridisk person (företag, offentlig sektor, föreningar etc.) är premien på 35 procent av skillnaden i nybilspris mellan supermiljöbilen och närmast jämförbar bil, dock högst 40 000 kronor. Elbilens nybilspris måste överstiga priset för närmast jämförbara personbil för att någon premie ska betalas ut. Du kan läsa mer om detta hos transportstyrelsen.

Fordon med bättre miljöegenskaper är dessutom skattefria de första fem åren. Den rena elbilen faller under denna kategori. Elbilar får även lägre förmånsvärde jämfört med bensindrivna bilar.